Lopende zaken

Tips: AgendaKlik op een item voor meer informatie
Klik na 1. op Kaart voor weergave in Google Maps en opvragen routebeschrijving
Klik na 1. op 'kopiëren naar mijn agenda' om in eigen agenda over te nemen
Kies Week, Maand of Agenda om weergave aan te passen.

ZOMER IN DUTTENDEL & WITTEBRUG

……… al sinds jaren ingeluid met de komst van de PARADE in het Westbroekpark. Tien dagen ontspannen muziek, lekker eten en drinken, ontmoeten, theater, zang, dans en prikkeling.

Op vrijdag 5 juli was het weer zo ver; de grote speelweide was omgebouwd tot een enorm tenten- en caravannetjeskamp, de klassieke theatertjes lokten publiek naar de voorstellingen. De eettentjes zaten overvol, één grote reünie met oude en nieuwe bekenden. De tramhalte Wagenaarweg kent de drukste periode van het jaar, want parkeren is er niet bij voor de PARADE, fietsen of openbaar vervoer is het devies. Het circus is intussen weer vertrokken en het gras groeit weer. Tot volgend jaar, PARADE!

BETAALD PARKEREN?

De gemeente Den Haag heeft een selectief parkeerbeleid. In sommige wijken is volledig betaald parkeren ingevoerd, in andere tijdens een gedeelte van de dag, in weer andere is een maximale parkeertijd ingevoerd. In Duttendel & Wittebrug is het nog vrij parkeren. Als ‘vrij’ slaat op ‘onbetaald’ is dat nu juist de grote aantrekker van allerlei parkeerders, die in onze wijk hun auto, camper of aanhanger parkeren en steeds vaker de plaats innemen van de reguliere bewoners. Lijn 9 verzorgt vervolgens de aansluiting naar strand, Circustheater of binnenstad. Vanuit de Wagenaarweg en de Nieuwe Parklaan komt dan ook de vraag naar een oplossing. Is dat betaald parkeren met vergunningen voor bewoners, kaarten, apps etc.? Is het probleem seizoengebonden of groeiend? Het wijkbestuur heeft zich beraden op de situatie. Om met feiten onderbouwd bij de gemeente Den Haag aan te kloppen is besloten om na de zomer een enquête uit te zetten bij alle bewoners van Wittebrug, d.w.z. adressen aan de Plesmanweg, Badhuisweg, Nieuwe Parklaan, Wagenaarweg, Cremerweg, Van Lennepweg en Borweg. Vanuit Duttendel horen wij geen klachten of vragen, met uitzondering van de zondagse taferelen rondom Klein Zwitserland en HCKZ. De enquête zal huis-aan-huis worden verspreid en de uitkomsten via de website en Nieuwsbrief van Duttendel & Wittebrug Wijkvereniging worden gepubliceerd. De commissie Ruimtelijke Ordening zal vervolgens een gesprek aangaan met de gemeente, ook in het licht van de (her)inrichting van de Plesmanweg en de plannen rondom de OV-hub in de gebiedsvisie Internationale Zone.

MYSTERY GUESTS……

Samen met Ingrid Zonne is een bezoekje als ‘mystery guests’ gebracht aan Leimonias. Voor Duttendel & Wittebrug dè locatie voor de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie, maar sinds kort ook een heus wijkrestaurant met sterallures! In het bijzondere clubhuis van Leimonias heerst een gezellige, sportieve drukte als we ons laten voorlichten over de menukaart van de broers Berend en Tjeerd Westdijk. Het menu is uitgebreid en spannend, mooie smaken en producten, keus te over! We laten ons verleiden om verschillende gerechten te proberen, mooie wijn erbij, prima bediening. Loop eens binnen, ook als je niet tennist, de moeite waard!

MADURODAM

Tijdens de allerlaatste collegevergadering voor de zomervakantie heeft Madurodam van het Haagse gemeentebestuur groen licht gekregen om uit te breiden. De uitbreiding gaat ten koste van een deel van de Scheveningse bosjes, in totaal 0,6 hectare. Het verdwijnen van groen is de afgelopen jaren een groot twistpunt geweest. In eerste instantie wilde Madurodam bijna 4,5 hectare bos ‘innemen’. Maar bewoners, natuurorganisaties en politieke partijen liepen hiertegen te hoop. Na gesprekken met betrokkenen heeft Madurodam zijn plannen aangepast, waardoor nog maar 0,6 hectare groen nodig is. Bij de uitbreiding zal er gedeeltelijk gebouwd worden op het huidige terrein, op het voorplein en komt er een beperkte uitbreiding in het bos. Het was een stevig gevecht en door samen met wijk- en groenorganisaties vasthoudend oppositie te voeren is de ruimteclaim van Madurodam teruggebracht. Het convenant met de omliggende wijken bepaalt dat dit de allerlaatste uitbreiding is van Madurodam. Joris van Dijk, directeur van Madurodam, spreekt van een 'win-winplan', dat én Madurodam een toekomst biedt op deze locatie én een groene en landschappelijke impuls is voor de omgeving. vanuit Duttendel & Wittebrug Wijkvereniging blijven we een kritische vinger aan de pols houden!

NATIONAAL MONUMENT ORANJEHOTEL

De eindfase van de verbouwing is ingegaan; het buitenterrein krijgt ook een facelift in de vorm van een bezinningsplek in de open lucht, onder de Scheveningse hemel. Hier immers gingen de ongelukkige gevangenen hun onafwendbare lot op de Waaldorpervlakte tegemoet. De oorspronkelijke houten palen die eens op de fusilladeplaats op de Waalsdorpervlakte stonden, zijn later het eerste gedenkmonument geweest. Nu hangen ze bij de gang waar de permanente expositie is ondergebracht. Hier kun je voelen hoe kwetsbaar vrijheid is. Binnen wordt alles klaar gemaakt voor de officiële opening begin september. De mooie industriële vormgeving geeft een goed beeld van het gebouw, het licht, de verlatenheid, de geluiden. Scheveningen en Den Haag zijn binnenkort een indrukwekkend nationaal monument rijker.

________________________

Marjon Margés

Duttendel & Wittebrug Wijkvereniging