Cultuur | Evenementen

commissie:  Catherine Kamerlingh Onnes en Marjon Margés

Wittebrugpark - website

Deze website is in een eerste opzet gestart in 2003 vanuit de wens aandacht te geven aan de geschiedenis van het appartementencomplex Résidence Witte Brug.

In 2005 was die aandacht uitgegroeid tot het gehele Wittebrugpark zoals dat was geëvolueerd uit het Nieuwe Park: het villapark project dat door de gemeente in 1888 was geïnitieerd.

Deze ambitie manifesteerde zich in de naam van het domein: voortaan ging de website door het leven als www.wittebrugpark.nl die het publicatiemedium werd van een groepje geïnteresseerde buurtgenoten (zie o.a. auteurs).

Vanaf het begin (2003) is de website beheerd door webmaster Jan Borgman die in 1992 in Résidence Witte Brug kwam wonen. Vanaf 2012 staat de registratie van het domein wittebrugpark.nl, evenals die van wittebrug.eu, op naam van de Vereniging van Eigenaars Résidence Witte Brug. Vanaf 2019 is de website geheel geïntegreerd in de website van www.duttendelwittebrug.nl onder een zogenaamd subdomein: https://wittebrugpark.duttendelwittebrug.nl/ 

Mocht u interesse hebben om inhoud van deze pagina's uit te breiden of te corrigeren, kunt u zich melden bij secretaris@duttendelwittebrug.nl.

Nicolaas "Nic." Jonk (Schermerhorn,11 juli 1928 - Alkmaar, 11 oktober 1994) was een Nederlands beeldend kunstenaar, vooral bekend geworden om zijn voluptueuze beelden van mythologische voorstellingen, vrouwen en dieren. Hij was ook actief als graficus, schilder en ontwerper van sieraden.

Drie van zijn bijzondere scheppingen staan in Duttendel en zijn daar vrij te bezichtigen, tussen Er zijn 4 flatgebouwen, waartussen zich dus 3 beelden bevinden, alle van de hand van Nic. Jonk. De flats werden opgeleverd tussen 1958 en 1960 en verkregen dus, voor die tijd, zeer actueel werk van de kunstenaar.

Niet bekend is of deze vooraf in opdracht werden vervaardigd voor de toenmalige bouwer, B. Meijer, of dat het reeds bestaand werk betrof.

Weet u daar misschien meer van? Neem contact met ons op via het contact formulier.

Bokspringende/haasje-overspringende meisjes van Nic. Jonk, 1956

Deze fraaie sculptuur staat bij de Parkflats Duttendel, in de tussenliggende parken, aan de Jacob Mulderweg, ter hoogte van nummer 26. Hoewel de titel spreekt van bokspringen wordt hier het oude kinderspel haasje-overspringen gedaan.

Het bevindt zich tussen Parkflats Duttendel IV en III. Deze liggen het dichtst bij de Bertus Rimaweg.

Moeder en Kind, Nic. Jonk, 1956

Dit beeldje, waarin de Moeder het kindje helpt zijn eerste stapjes te doen, staat eveneens aan de Jacob Mulderweg, ter hoogte van nummer 16, maar nu tussen de Parkflats Duttendel III en II. 

Moeder en Kind 2, Nic. Jonk, 1956

Het derde en laatste beeld van Nic. Jonk, waarbij de Moeder het kind over de schouder naar opzij laat kijken, staat aan de Jacob Mulderweg, ter hoogte van nummer 6, tussen Parkflats Duttendel II en I, die het dichtst bij de Maurits de Brauwweg liggen.

Haags Openbaar Vervoer Museum

In het Haags Openbaar Vervoer Museum (HOVM) kunt u ervaren hoe vroeger met het openbaar vervoer in Den Haag werd gereisd. Met een rit per historische tram of bus door Den Haag waant u zich in het nostalgische verleden. Ook kunt u een grote collectie historische trams uit Den Haag bezichtigen in het museum. Onze tentoonstelling laat u kennis maken met het verleden, heden en de toekomst van het Haagse openbaar vervoer. U kunt zelfs een historische tram of het HOVM afhuren voor uw feest of evenement. We verwelkomen u in 2019 graag bij het HOVM.

Alle informatie over het HOVM kunt u lezen op deze pagina.

Wandelingen door Den Haag

Hoewel het nu bijna vergeten oases van rust zijn in de drukke Haagse binnenstad woonde een kwart van de Haagse bevolking 150 jaar geleden nog in een hofje. Met meer dan 100 verstopte hofjes is Den Haag met recht een 'hofstad'.

De vrijwilligersorganisatie Gilde Den Haag bestaat al sinds 1987. Het is één van de 65 actieve Gilden die zijn aangesloten bij de overkoepelende organisatie Gilde Nederland.

Hofjeswandeling Gilde Den Haag

Een gids van het Gilde Den Haag voert je tijdens deze stadswandeling (iedere dinsdag en donderdag om 13:30 uur) langs de bekendste en mooiste hofjes. Verborgen plekjes, vanaf

de straat moeilijk te zien. Vroeger leefden arme en oude mensen gratis in de hofjes omdat het als een vorm van bejaardenzorg en sociale woningbouw diende. Tegenwoordig genieten de bewoners van de rust die er te vinden is naast het drukke leven in de stad. Deze hofjeswandeling wordt gesproken in het Nederlands.

Ga voor meer informatie over deze en alle andere wandelingen door Den Haag naar de pagina van het Gilde Den Haag.