Meijendel

Schitterend duin-bosgebied

Meijendel is een schitterend duin-bosgebied met enkele mooie waterplassen. Het ligt tussen Den Haag en Wassenaar aan de Noordzee. Omdat de duinen voor de drinkwaterproductie van groot belang zijn, wordt het gebied beheert door Dunea. Daarbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met alle functies die de duinen hebben: waterwinning, ruimte voor natuur en recreatie

Flora en fauna

In welk seizoen u het gebied ook bezoekt, er zijn altijd mooie taferelen in Meijendel te zien. In het voorjaar bloeien meidoorns en in de herfst zijn er volop paddenstoelen te vinden. De verscheidenheid aan begroeiing maakt dat er veel diersoorten voorkomen. Tegen de schemering laten veel reeën zich zien. De reeënpopulatie in Meijendel stijgt nog elk jaar. En wie in het voorjaar door het duingebied loopt, kan genieten van een keur aan vogelgeluiden. Meijendel behoort dan ook niet voor niets tot de top tien van de meest vogelrijke natuurgebieden van Nederland. Bovendien komen nergens anders in Nederland zoveel nachtegalen voor.

Een bezoek

In Meijendel is genoeg te doen en te beleven. Het grootste gedeelte van Meijendel is vrij toegankelijk voor recreanten. Wilt u de duinen gaan verkennen? bezoek dan het bezoekerscentrum Meijendel. Daar kunt u terecht voor informatie over het natuurgebied Meijendel, de functies van het duin, de planten, de dieren en de waterwinning. Ook natuurpaden en boeiende routebeschrijvingen zijn in het centrum verkrijgbaar. U vindt het bezoekerscentrum aan de Meijendelseweg 40 in Wassenaar, telefoonnummer (070) 511 72 76. Dunea organiseert diverse excursies in Meijendel.

Wandelen

Het bezoekerscentrum Meijendel is start- en eindpunt van twee vaste wandelroutes. Eén voert u naar zee en toont de natuurlijke veranderingen in het landschap. De andere wandeling neemt u mee langs restanten van oude akkers en weilanden en toont zo de menselijke invloeden op het duin. Lopen door aanplant van oud bos - soms van al meer dan 100 jaar geleden - hoort bij dit beeld. Een infiltratieplas en een sprang tonen de invloed van waterwinning in het duin. Voor elk seizoen wordt een natuurpad beschreven met specifieke informatie over de in die periode aanwezige planten en dieren.

Er is zoveel te beleven in de duinen

Wil jij de mooiste plekken van Meijendel leren kennen? Of alles ontdekken over een bepaald thema, zoals paddenstoelen, reeën of planten? Kies de activiteit die het beste past bij jouw interesses en ga mee op pad in Nationaal Park Hollandse Duinen! Onze duinwachters en deskundige vrijwilligers nemen je graag mee. We bieden niet alleen openbare excursies aan, maar ook privé excursies voor groepen. Dus kom onze duinen ontdekken met je familie, collega's of vrienden. 

Fietsen

Meijendel is een schitterend gebied om door heen te fietsen. En heeft prachtig aangelegde fietspaden inclusief het in 2008 voltooide fietspad 10 van het TNO gebouw naar Wassenaar wat voert langs het Monument Waalsdorpervlakte.

Knooppuntroutes

Ook die fietsroutes in Meijendel zijn sinds voorjaar 2010 goed bewegwijzerd met behulp van Fietsknooppunten. Het systeem werkt heel eenvoudig en u bepaalt zelf de route en het aantal kilometers dat u wilt gaan fietsen. In een fietsregio met knooppunten kunt u van knooppunt naar knooppunt fietsen. Op een knooppunt kruisen meerdere routes elkaar. Elk knooppunt is voorzien van een nummer en een informatiepaneel. De routes tussen twee knooppunten zijn in twee richtingen bewegwijzerd met de bekende knooppuntbordjes. Het startpunt op de Pompstationsweg is knooppunt 36. Zie hieronder: Fietsknooppuntenplanner.

Fietsknooppuntenplanner

Met de ANWB Fietsknooppuntenplanner plan je heel makkelijk je eigen route. Aan de hand van knooppunten stippel je jouw eigen route uit. En dat niet alleen, je kan ook leuke restaurantjes en/of uitjes zoals natuurgebieden en musea aan je route toevoegen!

Horeca